Kvällsträning

Fredag kväll, igen. Veckorna går fort nu. Har haft ont i huvudet större delen av dagen så efter promenaden i skogen där vid lunchtid stupade jag i säng o låg till 17 tiden.

Men vi tog igen det ikväll istället. Michelle fick följa med ut ni i kväll o agera medhjälpare vid Roffes inkallningar. Vi har valpkurs på söndag så det gäller att ligga i. Inte för att vi gör det nu.... ligger i alltså. Min babymage säger ifrån o ger mig sammandragningar när jag anstränger mig för mycket så det har blivit en hel del vila de senaste dagarna.

Vi hann iaf med en liten utflykt med hundarna o Michelle igår. Vi tog bilen och åkte till ett ställe i Rödtjärn som kallas "Trinnar´n". Där rinner ett vattendrag o har man tur kan man finna stora fina Stenbitar (fisk alltså). Men vi fiskade inte utan hade med oss mellis matsäck. Limpmackor o kaffe o saft.

Så där satt vi i godan ro o fikade i gassande solsken. Så vansinnigt härligt. Hundarna utforskade varenda millimeter de kom åt och så... "PLUMS" så hoppade Azlan i å simmande, Roffe var inte sen att haka på. Så Roffe har alltså premiär simmat för första gången i sitt liv, och jag måste säga att han klarade grodan på första försöket!!!

Här kommer lite bilder från utflykten till Trinnar´n:


Precis innan vi åkte...


Michelle i fikatagen!!! det allra bästa med picknick!!! - att fika utomhus, allt smakar fantastiskt gott då! eller hur!!! 


 suddig bild, men det är Roffe som simmar!


 "jag kan simma, simma simma, jag kan simma..." (sjung med från "Hitta Nemo" *ler*)

Det absolut bästa som Azlan vet är att simma. Egentligen hade jag väl inte tänkt att han skulle bada då han haft Hotspot o inte var färdigbehandlad... men vi hann liksom inte med innan "plumset"!!! Så vad gör man, bara å se till att han blir ordentligt ren o torr sedan. 


När man simmat finns ju inget skönare än att rulla i sanden eller gräset!


man får lyckofnatt efter ett bad, visste ni det?
 

Våren är kommen när...


Valpkurs träff nr 3

Gick superduper idag!! Fick mkt beröm av ledarna, det fick vi alla!! Otroligt duktiga hundar tyckte dom!! Vi är en rätt så mysig grupp, blandade människor, olika åldrar o olika hundar. Jätteskoj!

Ledarna är toppen!!
Den ena var under utbildning när vi gick valpkursen med Azlan.  De är jättebra båda två!!

Vi började som vanligt med promenaden och "möte med andra hundar" Alla hundar skötte sig exemplariskt!! Roffe trippade på och kikade nyfiket på de andra som vi mötte på ett led, men inga initiativ till att försöka gå fram till dom å hälsa.

Sen visade vi upp det vi tränat på hemma. "Sitt", "sitt kvar" och "loss". Inga problem där. Efter det gick vi in i stuga för lite teori.

Pratade om ledarskap, om vad det innebär att vara TRYGGHETSGIVARE, SAMARBETSLEDARE samt DEN SOM BESTÄMMER. Att tryggheten ska finnas som en grund, och att man är rätt så mycket samarbetsledare och att man har en lite mindre del som är dominant. Men att alla hundar är olika och i vissa fall kanske man måste vara lite mer dominant och mindre lekledare...

Vi pratade om vad som kunde hända om man hade för mycket av det ena eller det andra. Tex om man har för lite trygghet, för mycket dominas och för lite samarbete - att man då lätt får en osäker hund som inte vill eller vågar ta egna initiativ osv.

Även om mycket var och är självklart och logiskt så är det väldigt nyttigt och intressant att sitta och diskutera med andra. Alla har vi olika erfarenheter o våra hundar är väldigt olika.

Sen tog vi ut hundarna på planen och gick igenom "sagt ord gäller". Vi tränade lite på "Sitt" med störning. Eftersom vi har valpar så va det inte så avancerat.

Jag sa till Roffe "SITT" och sen lockade en av ledarna lite försiktigt nån meter framför Roffe. När han då reste sig för att gå fram o kolla in det roliga så skulle jag alltså lugnt och framförallt tyst ta tillbaka Roffe, hjälpa honom till "sitt" och sen säga "BRA".
Inte märkvärdigare än så. Tanken var att vi skulle lära oss hur man kan korrigera och vara konsekvent, alltså "sagt ord gäller".

Många hundar tycker nämligen att det kan vara rätt jobbigt att vi är helt tysta när vi korrigerar (på ett milt sätt). Och sen få en superbelöning när de tillslut sitter trots störning.

Efter det körde vi lite inkallning med en medhjälpare, för hunden okänd sådan. Så vi delade in oss i grupper.

Det hela gick ut på att jag busar lite med Roffe, han gillar sin kamptrasa (en handuk som jag knutit knut på). När det är som roligast så stoppar jag undan trasan och medhjälparen leder Roffe bort från mig.

När Roffe har blicken rakt framåt, alltså bort från mig så höjer medhjälpar handen till mig som ett tecken och jag ropar "Roffe Hiiit". Och Roffe vände o spang glatt till mig.

Vi stod rätt så nära varandra den här gången så det skulle bli en liten extra utmaning. Vi testade oxå med en störning, alltså att en av ledaran stod bredvid och lockade på hunden. Men Roffe var duktigt och kom till mig iaf. Men det är klart. Vad gör man inte för en köttbulle???

Lite otäckt tyckte han dock att det var när han var tvungen att springa förbi en massa andra hundar.. så då sneglade han lite på dom men kom ändå till mig. Och ... superbelöning förståss!!!

På hemvägen va det både en trött matte o en trött Rotta som åkte de 2.5 milen hem i bilen. Men det var gott med kvällsmaten väl hemma. Och sen sov de sött hela natten nere i hallen, trots att jag tyst försökte locka med mig dom upp... "kom då vovvar....." men inte då. De snarkade redan...


Hundgård

Ja, den är nästan klar, fattas bara en dörrsektion, sen blir det tak över hela samt ett uppvärmt hundhus ifall de vill värma sig lite i vinter... eller bara mysa i....

Dom har redan invigt den..... inte till Azlans stora förtjusning då han länge stod och funderade vart utgången egentligen var... Roffe däremot, styrde mot största trädroten vi burit in dit och la sig förnöjsamt ner och började gnaga...

Sen började det regna så då tog vi in dom... Då blev Azlan mer än nöjd.

 RäzerRolf!

Min hund är RÄZER!

Det är antingen på eller av, ingenting mitt emellan. Noll till hundra på 2 röda! Jag har insett de senaste dagarna att jag fått en hund med otroligt mycket motor i. En hund som inte alls vill ligga å lata sig på dagarna, en hund som inte alls nöjer sig med en kiss promenad när matte är slö å trött. Roffe är INTE som vår älskade Azlan. Azlan kan både tagga upp och tagga ner. För Roffe är det uppåt läget som gäller hela tiden.

Eller är det denna tid som kallas "slyngel" åldern, för den har jag minsann läst om :-O

I alla fulla fall så övar vi flitigt på vår hemläxa, på tisdag har vi kurstillfälle nr 3. Längtar som ett barn om julafton!!!  Vi tränar kontakt, fyrklövern med bus/gos/jakt och kamp.

"Det är alltid bra att ha en 4-klöver i fickan"!!!

Åsså tränar vi "sitt", "sitt kvar", "stå" och nu har jag börjat med lite "ligg". Inkallningen kör jag oftast i lina. Lina har jag även när jag tränar jaktlek med 2 bollar. Då kastar jag iväg en boll några meter, men med linan kan man kasta eller rulla iväg dem rätt så långt, sen springer Roffe och hämtar bollen, skyndar tillbaka med den till mig, släpper ner den framför mig och snabbt så kastar jag iväg den andra bollen osv. Avslutar med en gobit som belöning.

Inkallningen går bra, men Roffe är ung och jag vet att det kommer perioder då man får kämpa mer och då allt känns hopplöst. Been there-done that liksom. Men hundar har ju oxå en utvecklingskurva, det gäller att som ägare o förare att följa med och vara medveten om att det kan vara så.

Men hinder och svårigheter är till för att övervinnas, eller hur! Just nu fokuserar vi på att bygga upp en relation jag och Roffe. :-)

Har oxå konstaterat att hundar eller kanske djur överhuvud taget, verkligen har en läkande förmåga på oss människor. När jag är med Roffe i skogen så glömmer jag för ett tag min ständiga värk, ständiga trötthet. Då är det bara vi och allt det roliga som finns där ute.

Idag gick vi upp i skogen innan vi skulle träna lite ute på tomten. Vi bor så till att alldeles vid tomtgränsen rinner en bäck, eller just nu forsar det vatten där. Där finns massor med roligt man kan hitta på. Roffe har balanserat på stockar, klättrat upp på stora höga stubbar, övat "stå" och sen fått en köttbulle!! Vi har övat "sitt" och "sitt kvar" samtidigt som jag skyndsamt lagt ut köttbullar i stubbar, inne i barken, på mossan, sen sagt "varsågod" och så har Roffe fått leta reda på dessa små läckerbitar.

Han är som en bulldozer i skogen. Och blir man törstig så kan man bara gå ut i bäcken och dricka det renaste vatten som smakar gott och friskt! som bästa medicinen!!!  Vi bor verkligen underbart!!! vi stortrivs! och hundarna älskar det.

Fördelen med att bo så här är närheten till naturen. Det blir så naturligt att man går rakt ut i skogen, hundarna bygger muskler samtidigt som matte och husse får en stunds avkopplande tid med tystheten.  Det är så lätt att promenader annars blir trista för hunden. Man bara går runt kvarteret och hunden får nosa medan matte eller husse går och tänker på annat. Är man däremot i skogen så blir det aldrig långtråkigt.

Visst längtar jag in till stan ibland, närheten till brukshundklubben. Att ha en hund som utan problem kan åka buss, gå på stan, som snabbt lär sig möta andra hundar osv. Men vi får helt enkelt avsätta lite extra tid för miljöträning. För det är ju oxå en viktig bit.Azlan äter antibiotika och får kortisonkräm mot Hotspot. Denna gång satte det sig på hans högra sida av halsen. Ikväll då jag smörjde såg det sååå fint ut. Det hade läkt runt om så såret var inte större nu än knappt en femöring. Och han kliar inte längre där. Enda problemet är att få Roffe att inte stå där och slicka i sig salvan.

Husse bygger på hundgården så fort han får möjlighet. Allt förarbete är gjort, vi grävde ur, fyllde på med sand. La dit ett nät i botten, sen rödgrus på det. Chrilles pappa hämtade 2 lass med traktorn uppe på berget. Det är som grövre sand men med en del stora stenar i. Stenarna är inte hårda och kantiga utan runda och mjuka så en del får vara kvar.

På ena sidan hundgården har vi byggt ett soldäck! Jo det är sant!! Ha ha!! tänkte att de kan ligga där och glassa sig om de vill. I andra hörnet kommer ett stort hundhus att stå, med fönster och en dörr ut mot vår gård samt en hundlucka in mot själva hundgården. I huset är det redan indraget el och värme så de kan värma sig i vinter. Såklart så finns det en dörrsektion som leder direkt in till hundgården oxå, där vi släpper in och ut dom. Själva hundhuset är dock inte helt klart ännu, vi måste fixa och trixa en del med det. Måla o dona!!

Men nu ska ju våra hundar inte bo därute mer än nödvändigt. Ibland är det bara så skönt att få släppa ut dom. Som nu tex, då vi håller på att måla trappen i hallen. Hur lätt är det med 2 stora rottor varav den mindre varianten håller på att byta kostym. Det är hår överallt och innan man ens funderar på att ta fram penslarna så måste man städa i hallen så inte trappan blir inklädd i en heltäckningsmatta av "black and tan".

Jag tror det blir kanon när det blir klart. Väggsektionerna är dessutom fast skruvad dels i garageväggen men står även stadigt på stockar som Chrille lagt i en ram. Jättefint blir det!!
Lägger kanske ut en bild på det i morgon.

Nu måste jag knoppa in.
KramiZ

Sitt

Ikväll har vi varit väldigt duktiga o övat väl på vår hemläxa. Dvs "sitt". Och tammetusan! nu kan han sitta på kommando haha!!
Som sagt, vi har ju mest tränat på "stå" av förklarliga skäl... nu gäller det bara att lära Roffe att verkligen hålla isär de två orden oxå.

Idag började vi dagen med en härlig morgonpromenad. Den var sååååå härlig att matte gick lite för långt. Så mitt ute på en åker va jag tvungen att stanna upp, fick plötsligt väldit mkt förvärkar och kände av fogarna.... och det var inte lite långt hem heller, och inte heller den härligaste terrängen att gå i med sammandragningar.....

Jag är inte alltid så smart jag! att jag inte lär mig att ta det lugnt!
I morgon blir det lugnare, då jag ska på terapibadet med mig själv. Hundarna får stanna hemma medan matte är på sjukgymnastik i varmt vatten.

Har precis kommit in med hundarna. Tog en kvällsprommis ut på åkern ner mot skogen. Chrille har hunnit cykla med Azlan, han hade sån otrolig energi efter middagen så jag trodde han skulle krypa ur skinnet. Under tiden tränade jag o Roffe på lite kontakt under vår lilla pinkprommis.

Lite kvällsfika till en gravidmamma o sen hopp i säng!
NattiZ


©Pia Norén

(Glöm inte att mina bilder är mina bilder)

Valpkurs - andra träffen!

Inkallning, sitt, sitt-kvar & loss

Andra kurstillfället
igår, med Roffe och hans klasskamrater. Det var jätteroligt! Vi är en mysig grupp. Som vanligt började vi med en liten promenad, där vi inu gick längs vägen på ett led med alla våra valpar. En efter en fick vi vända över på andra sidan så vi mötte de andra hundarna. Väldigt bra träning, Roffe promenerade på som aldrig förr, tittade ivrigt på de andra men vände lika ofta upp blicken på mig.

På planen gick vi sedan igenom och fick visa upp det vi tränat på sedan i söndags, alltså fyrklövern samt ordet "bra". Det handlar mycket om att skapa bra kontakt med hunden. 

Sen gick vi igenom lite teoretiskt inne om dels vår kursplanering samt inlärningens grunder. Pratade oxå om UBHK´s policy. Saker som är ganska självklara för de flesta, att man är snäll mot sin hund och att min inte får använda sig av ex elhalsband eller halsband med taggar vända inåt osv... å lite annat.

När det gäller inlärningen så pratade vi om associativ inlärning (minnesbilder), postiv och negativ förstärkning samt hundens motivation. Alla hundar har olika motivation, jakthundar har en, aporterande hundar en osv. Att vi skulle försöka hitta just vår hunds motivation och ev använda det i belöningsyfte och i arbetet med kontakten och relationen.

Efter teorin och lite fika i magen så gick vi ut med hundarna på planen igen, naturligtvis nyrastade och vattnade :-). Där gick ledarna igenom inkallningen, och sen fick vi dela upp oss så vi va 3 i varje grupp. Alltså 3 förare och 2 hundar.  Sen övade vi inkallning genom att en för hunden främmande person ledde hunden bort från ägaren, när hunden fokuserade med blicken framåt räckte föraren upp handen och ägaren ropade in sin hund. Sen va det bara att hänga med, för de allra flesta kastade sig mot sin älskade husse eller matte o ville bums dit och leka o få en gobit.
Det som var synd va att Roffe hunnit bli så trött av all träning så han blev lite ofokuserad när det var så många andra hundar runtomkring, han kom på min inkallning men jag såg på honom att det var mycket som störde runt omkring. Så inkallningen ska vi köra stenhårt på.

Efter inkallningen gick vi igenom "sitt", och "sitt kvar". Roffe var nog den enda hunden som inte kunde ordet sitt. Men jag har ju medvetet undvikit att lära in just det ordet med tanke på att vi ställer ut honom. Ordet "sitt" lär de sig i alla fall vare sig men vill eller inte. Efter träningen sa en av hundägarna till mig att hon önskat hon gjort som jag, lärt in ordet "stå" före "sitt". För hennes hund sitter jättebra.... men det var oxå det enda han gjorde under en tid. Och så kan det ju vara. Hennes hund är för övrigt otroligt söt och jag glömmer hela tiden vad raser heter. En liten hund med svart o tan tecken, jag trodde det var en grythund men tydligen va det en vallhund. Hur söt som helst iaf!

Innan vi gick hem så gick vi igenom ordet "loss", hur vi skulle träna in det å lite sånt. Vi va alla trötta när vi åkte hem. Roffe sov hela vägen hem. Och resten av kvällen oxå!! Efter att han suttit i mitt knä i köket o gosat en stund. Men oj så tung han börjat bli.

Fick oxå veta att vi efter denna kurs fått förtur till klubbens aktiveringskurs som går av stapeln i höst!! hur kul som helst, vi kör på, bara bebisen hunnit ut eller så får h*n hålla sig inne i hotellet ett tag till haha!

Nu ska matte ställa sig i duschen innan hon beger sig in till stora staden!

Tjingeling!

Valpkurs - första träffen

Första träffen på valpkursen i kväll. Nyss hemkommen. Roffe är en trött herre som ligger här nedanför mina fötter och sover gott.

Allt gick super! Jätteroligt har vi haft, det är en väldans blandad grupp. Tror det var en Tollare eller nåt sånt... och sen en massa småhundar samt en eller om det var 2 st blandisar. Dom var ungefär lika stora som Roffe. Vet inte exakt hur många vi var, men ca 8 st kanske... 

Vi började inne i klubbstugan, körde den sedvanliga presentationen där vi berättade vem vi var, vad vi hade för hund och hur länge vi hållit på med hundar. Sen gick ledarna igenom reglerna på klubben och lite allmänt om träffar o tider å sånt. Vi fick våra böcker... (jag börjar ha en bunt av de där allmänlydnadsböckerna nu haha) och lite stenciler. Efter att de gått igenom dagens övningar teoretiskt så gick vi ut.

Först tog vi en liten skogspromenad med våra hundar, så de fick lukta av o kolla in varandra litegranna. Sen gick vi tillbaka till klubben och en av träningsplanerna där vi gick igenom det vi skulle träna på idag.  En av ledarna tog ut sin egen hund och visade rent praktiskt på henne.

Vi tränade först på fyrklövern, eller de olika belöningssätten.
Det gick jättebra, Roffe gillade alla delarna. Det där med att kampa har han tidigare inte riktigt fattat men jag har verkligen tränat på det hemma så nu kampar han betydligt bättre. Och bollarna gillar han. Kanske var det korven som var mest uppskattad ikväll haha!!

Sen samlades vi i "ringen" - vi satt allesammans i en ring tillsammmans med våra hundar. Ett sätt att lära dom att slappna av, och under tiden gick dom igenom nästa övning. Nämligen att lära in ordet "BRA". Sen tränade vi på det en stund innan vi åter samlades i ringen och pratade om kvällen o hemläxan till nästa tillfälle.

När de är så här små, så är det viktigt att man tar korta pauser under träningen eftersom valparna blir så fort trötta.... men jag tror att våra pauser mest var till för mig... för jag om nån blev väldigt fort trött. Sen får jag så mycket förvärkar o sammandragningar så fort jag anstränger mig =)

Roffe skötte sig iaf exemplariskt o vi ser verkligen fram emot nästa träff!

Roffe o Azlan har fått sin kvällsmat och Azlan har även fått sig en cykeltur med Husse. Matte har fikat kvällsfika o är redo för sängen.

Just nu önskar jag att jag hade en STOOOOR bred säng där både vi och hundarna rymdes... för det är ju så mysigt!!! men men, de får hålla till godo med sina biabäddar haha, annars finns en viss liten risk att lillegrabba blir platt som en pannkaka.

Natti natti!!


©Pia Norén                                     Roffe 5 mån

Mmmmmmmm

Alzan är nybadad!! Seeee fiiiiiiiiiiiiiin han blev!!!

Men matte är alldeles slut i kropp o allt annat!!! har shåat hela dagen. Ryggen värker så nu måste jag vila lite. Ska träna lite inkallning i lina med Azlan sen.

Dessutom måste vi trimma till honom, om han ska komma i badbrallorna till sommarn! Vi har legat på latsidan ett tag o han har lagt på sig lite för mycket tror jag bestämt. Nä, tillbaka i samma form som när vi gjorde MH:et, då testledaren sa att han va så otroligt vältränad, och undrade hur vi tränade honom!! hihi så kul det var att för höra det. Man blev som stolt, så dit strävar vi nu!! Sakta med säkert!

KramiZ

gå FIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIINT!!!

Va med om nåt intressant idag.

Åkte ut till mammuten och papputen idag. Tänkte ta en promenad i skogen, de har nämligen en jättefin vandringsled som heter Linnévägen. En väg som Linné vandrat på för många herrans år sedan och som byaföreningens sökte EU bidrag för att kunna återskapa...

Iaf.. vi skulle ut o promma.

På nåt konstigt vis så hade jag plötsligt med mig mammas gamla halvdöva senila Groenendals tik släpandes i kopplet oxå.... Hur hände det lixom????

(svar:
-ska ni gå långt eller?
-eeeh.. njaeee inte speciellt hurså?
- då kan ju Gnista kanske följa med.
-ja visst! )

Mmmmm å så blev det. Problemet är att jag alltså nu hade 3 !!! stora hundar i koppel. En Roffe som skulle jaga varenda löv han såg, kors o tvärs... en Azlan som bara helt enkelt har bestämt sig för att han varken hör eller ser  mig... trots grillkorv i min ficka... och en Gnista...... en senil, döv gammal tant som luktar apa ur munnen och som inte vill ha 2 killar som nosar henne bak i rumpan....
Ni kan ju tänka er vilken HÄRLIG!!! promenad jag fick.

Släppte lös Gnista, hon är ju så himla lydig...... (jag tränade mycket med henne när hon var yngre...) hade ju bara råkat glömma att hon snart är 100 år och inte hör så bra.
Så där gick hon, ca 40 meter bakom och surade, för hon är ju en hund som tänker på familjesammanhållningen. Och kunde nog inte förstå varför hon inte fick ligga hemma i husse och mattes säng....??? Hon var ju ut i morse!!!!

Och Azlan..... vi måste jobba på vår relation grabben!!!
Roffe...... ja du är så gosig men måste du jaga varenda löv du ser?????

Måste jag säga att jag var helt slut efter promenaden?? som INTE ledde hela vägen till Linnévägen.... inte ens halvägs...
Jag hade laddat bilen, med fyrklövern, godis, korv, stövlar, regnställ, för här skulle det tränas hund!

Korven ligger fortfarande kvar i bilen.... skorna med.

Vi tar nya tag i morgon.
Natti!!


Han fick det bäst han!!! =)

terapi för själen

Hur underbart är det inte att ta hundarna ut i skogen..... allt är tyst, det enda man hör är fåglarna o vattnet som porlar i bäcken... det måste vara det här som kallas för terapi för själen...

Sen att se hur Azlan och Roffe stannar upp, känner in nån doft... vädrar... tar några steg för att sen återgå till sitt upptäckande äventyr bland ris o snår...

Våren är helt underbar!

Men tur att vi hann tillbaka innan regnet kom, nu ligger två sovande svarta mjuka voffar i sina biabäddar och sover gott.
Själv sitter jag här och väntar på mannen så att vi kan äta nångång....
Min mage kurrar.

Haré bra alla Ni som läser!
// Pia


Matte, jag är trött, - låt mig sova!!!


Jag är en kille som VET hur man slappar!!!

I gassande vårsol


det bästa hos oss

är nog bäcken som rinner vid vår tomt...


man kan följa den ändå uppifrån berget och ner till oss och nu så här på våren så dånar det av vattnet som forsar fram. Den är perfekt som törstsläckare till hundarna. Vattnet är av jättefin kvalité...
Under sommaren tystnar den o från att dåna så porlar vattnet behagligt under de varma sommarmånaderna.. men hundarna har på så sätt alltid tillgång till friskt rent vatten.

Kan det bli bättre??

bland ris å kottar

Har vi vandrat. Men tur att vi nu kommit in, för här verkar det blåsa upp till storm!

Lite bilder från morgonen...

image75
Kisspauser är mycket viktigt, det får man inte glömma bort, helst var 5:e meter ungefär.

image76
"Hallå, vänta på mig!!! jag springer inte lika fort som dig juh!!!"

image77
Hmm... jag sitter inte riktigt bra här.... varför ska matte trycka upp den där svarta saken i ansiktet på mig så fort jag ska vila mig lite..... ??

image78
"som bröder......"

Tog med mig kameran ut för att kanske lyckas ta några riktigt fina vårbilder... men det var inte det lättaste... så det blev inte bättre än så här...

Nu ska jag läsa lite i Allmänlydnadsboken o se vad vi skulle kunna tänkas träna på tills nästa gång... Kurs i morgonkväll igen. Chrille ska gå med Azlan, men jag ska följa med eftersom det blir jag som tränar hemma. Mitt bäcken är så instabilt just nu att jag inte törs riskera nåt.
Foglossning är inge kul.... Behövs så lite för att det ska skära som knivar.

I går kväll när vi satt å fika framför söndagsfilmen sa Chrille "det skulle vara rätt kul att börja tävla Azze i lydnad ändå.... men frågan är om jag har tid, för man vill ju att det ska gå bra oxå!"

Tid - är ju något man måste ta sig, eller hur. Jag får peppa honom lite extra så kanske han kommer igång!

.kontaktövningar o bus.

Efter att ha vilat större delen av dagen så proppade jag fickorna fulla med korv o roliga belöningar. Tog med Roffe ut på åkern på ett träningspass.

Vi började med lite kontaktövningar. Sen lite fotposition som varvades med lite bus och kamplekar. Det där med kamp har inte Roffe riktigt fattat ännu. Med Azlan undvek vi medvetet att kampa men insåg på MH:t att vi tagit till i överkant. Han var inte nämnvärt intresserad av att kampa med testledaren... så den missen tänker jag inte göra.

Klämde oxå in en och annan inkallning och mellan varven så vilade vi o myste.
Det är inte lätt att vara Roffe och ha en matte som är gravid i v.21 och som väldigt fort blir trött. Och då måste man ju stanna upp ett tag och vila. Men han står ju så gärna en stund och njuter av att bli kliad både här och där.

Längst bort i slutet av åkern, vid kanten mot skogen, står en gammal lada. Roffe fick syn på ngt som i hans ögon verkade väldigt skumt, han morrade och buffade, så vi gick helt enkelt dit o kollade in i den där mystiska ladan. Men insåg ju när han stack in huvudet genom gluggen att det inte alls var något farligt därinne. Även om det var med lite darrande han gick fram. Så vi vände och började gå tillbaka.

Fortsatte lite med inkallningen och testade även lite "Sitt kvar" vilket gick rätt bra. Jag gick bara nån meter ifrån honom så han inte skulle få chansen att misslyckas. Vi slutade när det gick som allra bäst.

Gick tillbaka, torkade av tassarna o tog ut Azlan.

Gick tillbaka till samma åker, släppte honom lös och tänkte börja med en inkallning. Men Azlan hade annat i tankarna, han satte av med nosen i backen och började arbeta av hela området. Ropade "Aaaaaaaaaaaaaaazllllllaaaaaaaaaaaaaaaaaan" men han brydde sig inte nämnvärt. Hmprf!!!!

Insåg att jag nog fick ändra mina träningsplaner och helt enkelt träna på våra kontaktövningar o att belöna med olika saker hela tiden. Så han inte skulle tröttna utan jag skulle istället försöka fånga hans intresse. Måste jag säga att vi inte har tränat särskilt mycket den senaste tiden... och det märks, för jag har mycket att jobba med. Så det jag jobbar med Roffe får jag nog jobba med Azlan oxå.

Så med Azlan började jag med lite fotposition, en inkallning och som sagt, KONTAKT!!! hallå!!! SEEEE MIIIIG!!!!
Och när jag så kastade iväg den gröna pipbollen som belöning så rusade han efter den såklart... men sen höll han sig på lagomt avstånd från mig så jag INTE skulle få tag i bollen...

Hmm...... det gick alltså inge vidare..... jag avbröt och lockade istället till mig honom, mutade med en bit korv och fick tillslut bollen. Så här kan han ju inte göra!!! så det slutade med att jag tränade honom i att kunna springa efter bollen och frivilligt lämna över den till mig istället!
Men vad gör man inte för lite korv! Iaf om man heter Azlan.
Jag måste börja om från början helt och hållet. Men det känns som en utmaning och jag behöver den lärdomen lika mycket som Azze så det gör ingenting. Ännu större glädje då jag ev lyckas komma dit jag vill med honom.

Vårt träningspass tillsammans blev mer som en liten lekstund. "om jag kastar iväg den här så hämtar du den till mig och jag ger dig korv".... typ.

image74

Så nu ligger det 2 voffar o slöar i hallen, matte sitter här vid datorn och väntar på mannen som ska göra pannkaka. Har ätit upp mina Marianne godisar o är grymt sugen på Fanta med is.... men men. Får hålla till godo med en banan och ett glas vatten. Inte alls lika smaskigt men vad gör väl det.

Måste fundera på hur jag ska lägga upp träningen av hundarna på bästa sätt. I vilken ände ska jag börja? Det är så lätt att man börjar med flera saker samtidigt i rena ivern men det är nog bättre att ta en sak i taget och verkligen få in det momentet innan man börjar på nästa.

Jag beundrar verkligen alla er som tävlar o meriterar era hundar, man inser vilket enormt arbete ni lagt ner och hur otroligt många arbetstimmar som ligger bakom framgångarna.

Kram!

Min vackraste Roffe

Älskar dig

image72
©Pia Norén

Härnösand

Tidigt i morse begav sig flocken mot Härnösand.

Det blev en relativt kort dag på Härnösands BHK.

Efter att ha kört i "med risk för att tappa lappen fart" hela vägen.... så fick vi höra att vår Roffe hade "väl stora märken för dagen".

Så här lyder beskrivningen:

Korr prop o benstomme. "Liten knähund för dagen" Tillr nosparti, ngt ljusa ögon.  Korr öron, vacker hals o överlinje. Korr förbröst, aningen brant i skuldran. Välformad bröstkorg, tillr vinklad bak. Korr steglängd. Väl stora märken för dagen.

1 kv, 2 pris.

Domare: Leni Finne

image73

Med tanke på att vi spenderat hela Valborgshelgen i Hålviken med Diva´s matte o husse, en otroligt härlig helg men man kände sig rätt mör.. så det var rätt skönt ändå att kunna komma sig iväg tidigt hemåt. Men först rullade vi ut mattan på gräset o drack kaffe o smaskade bullar tillsammans med Uppfödaren o hennes medföljare. Jättemysigt! Sen åkte vi tillbaka mot Hålviken, packade in det sista i bilen, tackade för en härlig helg o drog vidare upp mot Umeå.

Jo, stannade till vid Max i Övik o drog en burgare!!

Nu är vi hemma igen, Roffe tog ett ärevarv i 180 knyck runt ägorna (läs:tomten) innan han slutligen vek in årorna o begav sig in i drömmarnas land. Ja, Azlan var inte sen att haka på.

De sover fortfarande, men vi tar en liten kvällsprommis ikväll o lyssnar på vattnets brusande framfart i bäcken innan vi alla knoppar in.

Måste vara pigg å alert för i morgon börjar Allmänlydnadskursen med Azlan.
Kl 12 ska vi träffas på UBHK.

RSS 2.0